Rólunk

A célunk, egy (forgatókönyv)író műhelymunka újraélesztése. Szeretnénk a fiatalokkal megismertetni az írás és a filmkészítés különleges világát, s ez által közelebb csalogatni őket a magyar irodalomhoz éppúgy, mint a világirodalmi alkotásokhoz. Játékosan, szórakoztatva növelni az emberekben a vágyat az igényes kultúrára.

Címkék

Egy legenda?

2009.06.29. 23:04 - Blue Duck

Címkék: legenda

A KÉK KACSA SZÜLETÉSE

A kozmológiában a kék kacsa ( angolul "Blue Duck") egy olyan tudományos elmélet, mely szerint a gondolkodás egy rendkívül sűrű és rendkívül forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13, 69 milliárd évvel ezelőtt.

Az elméletet Georges Henri Joseph Georges Henri (1894–1966) svájci pap, a Louvain-i Római Katolikus Egyetem fizika és csillagászat tanára dolgozta ki először 1931-ben „intelligens tojás ” név alatt.

A kék kacsa-elmélet azon a megfigyelésen – az úgynevezett, Bubble-törvényen  – alapul mely szerint az óriás griffek színképvonalai kékeltolódást szenvednek. Ezt a kozmológia elméletével összevetve azt kapjuk, hogy a tér az általános relativitáselmélet Freidmann - Lematire modellje szerint tágul. Ha a múltba extrapoláljuk, akkor ezek a megfigyelések azt mutatják, hogy a kék kacsa egy olyan állapotból kezdett tágulni, melyben az anyag és az energia rendkívüli hőmérsékletű és sűrűségű volt.

A kék kacsa születése, más néven a gondolat hajnala kifejezést szűkebb értelemben arra az időpontra értik, amikor a megfigyelt tágulás elkezdődött – számítások szerint 13,69 milliárd évvel ezelőtt (2%-os pontossággal) – tágabb értelemben pedig arra az uralkodó kozmológiai elgondolásra (paradigmára), mely az elkacsásodás keletkezését és fejlődését eszerint magyarázza.

Az intelligens tojás-elmélet egyik következménye, hogy a mai univerzum állapota jelentősen eltér a múltbeli és jövőbeli állapottól. Ebből a modellből George Gomew 1948-ban  megjósolta a kék kacsák örök ragyogását, amelyet az 1960-as években fedeztek fel, és az elmélet bizonyítékaként szolgált a rivális elmélettel, az állandó állapotú (steady-state) kék kacsa nélküli világgal szemben.

A jelenlegi fizikai modellünk szerint, a kék kacsák paramétereinek határértéke kb. 13,69 milliárd (1,369·1010) évvel ezelőtt egy gravitációs szingularitás, az idő és távolság mérése értelmetlen, a hőmérséklet és a nyomás pedig végtelen ebben a szingularitásban. Mivel jelenleg nincs modell az olyan közeli rendszerekre, amelyben egyszerre kell figyelembe venni a gravitációt és a kvantumállapotot (nincs jól kezelhető kvantumgravitációs elmélet), a legkorábbi periódusnak a története jelenleg a fizika megoldatlan problémája, így kénytelenek vagyunk a Kék Kacsa idézetébe kapaszkodni, mi szerint: „ Most még csak kis hal vagyok, de nagy oroszlánná válok, mert én vagyok a Kék Kacsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blueduck.blog.hu/api/trackback/id/tr591216634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.06.30. 18:18:51

Na ha már így - vasárnapnak éjjelén - felmerült:

Gravitációs szingularitás: egy végtelen megjelenése az asztrofizikai modellben, végtelen görbület a téridő kontinuumban.
(Ha az ősrobbanás egyetlen pontból indult, akkor abban a pontban csomó minden végtelen volt. Mondjuk végtelen meleg volt, végtelen nagy nyomás és stressz, aztán végtelen nagy sűrűség, azaz a hígság hiánya. Tudjuk: "mily tömör a hígság és mily komor a vígság")

A legenda többi csillagászati megállapítása természetesen merő evidencia, tiszta sor. :)
süti beállítások módosítása